sâmbătă, 11 februarie 2012

60.000 de oameni izolaţi din cauza zăpezii. PROGNOZA METEO pentru următoarele zile. IMAGINI DINTR-O ROMÂNIE POLARĂ

In Vrancea, unde 40.000 de oameni sunt izolaţi  din cauza zăpezii, a fost decretată situaţie de urgenţă, care presupune, potrivit lui Marian Oprişan, preşedintele Consiliului Judeţean, utilizarea "tuturor resurselor financiare, materiale şi logistice pentru a readuce la normalitate viaţa cetăţenilor".


Meteorologii nu au veşti bune. Administraţia Naţională de Meteorologie va emite mâine o atenţionare cod galben pentru întreaga ţară, valabilă de duminică seara, până marţi. "Înainte ca atenţionarea să intre în vigoare, în funcţie de cum evoluează lucrurile, vom emite şi o atenţionare de cod portocaliu pentru unele judeţe. Pentru sudul ţării cu siguranţă, dar vom vedea atunci cu exactitate care sunt judeţele", a delarat Ion Sandu, directorul general al ANM.
Temperaturile vor rămâne în continuare scăzute pe parcursul următoarelor zile, cele mai mari valori urmând să fie înregistrate la începutul săptămânii viitoare, mai exact în cursul zilei de marţi.
România polară
Peste 60.000 de oameni din judeţele Buzău şi Vrancea sunt izolaţi de o săptămâna din cauza zăpezii deasupra căreia se mai văd, în unele zone, doar coşurile de fum de pe acoperişurile caselor. 13 drumuri naţionale şi 130 de drumuri judeţene sunt blocate, pe alte 20 de drumuri naţionale se circulă cu dificultate, iar navigaţia cu bacul  pe Dunărea îngheţată este închisă între România şi Bulgaria prin punctele de trecere a frontiere Calafat şi Vidin. La malul Mării Negre, poţi vedea ambarcaţiuni şi restaurante prinse în gheaţă, iar faleza, albă toată, seamănă cu o salină.
Lupta cu zăpada se duce şi în Bucureşti, însă uneori se dovedeşte profitabilă. Finanţatorul FC Steaua, Gigi Becali, le-a dat 1.000 de euro celor 15 angajaţi ai firmei care se ocupă cu deszăpezirea la Arena Naţională, în semn de apreciere pentru munca lor. La Mogoşoaia, 198 de deţinuţi au curăţat zăpada de la baza sportivă unde se vor antrena jucătorii Stelei.
Vă invităm, mai jos, să faceţi o excursie în România polară.
40.000 de oameni izolaţi în Vrancea
Preşedintele CJ Vrancea, Marian Oprişan, a declarat, vineri seară, că a fost instituită situaţie de urgenţă în judeţ, în condiţiile în care zeci de mii de persoane sunt izolate din cauza zăpezii, Oprişan cerând în mai multe rânduri instituirea stării de alertă pentru declararea situaţiei de urgenţă.
"După cinci zile de insistenţe extraordinare, Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă a constatat situaţia de urgenţă din Vrancea prin act administrativ. Acum suntem în situaţie de urgenţă. Este suficientă pentru ca, în baza Ordonanţei 34, să contractăm toate resursele financiare, materiale şi logistice pentru a readuce la normalitate viaţa cetăţenilor din Vrancea", a afirmat Marian Oprişan.
El a precizat că spre deosebire de starea de urgenţă care presupune intervenţia Armatei, starea de alertă şi situaţia de urgenţă sunt evenimente cu caracter non-militar, în condiţiile în care fenomenele naturale pun în pericol viaţa oamenilor.
Aproximativ 40.000 de oameni sunt izolaţi de o săptămână în peste 50 de localităţi din judeţul Vrancea, rămânând fără alimente, apă şi medicamente, afirmă conducerea Consiliul Judeţean, în timp ce prefectul susţine că mai sunt izolate doar nouă localităţi. Premierul Mihai Răzvan Ungureanu va pleca, sâmbătă, spre judeţele Buzău şi Vrancea cu ministrul Apărării Naţionale şi cel al Administraţiei şi Internelor, pentru a verifica situaţia din zonele calamitate.
Peste 23.000 de oameni, izolaţi în judeţul Buzău
Peste 23.000 de locuitori din 20 de comune ale judeţului Buzău continuau să fie  izolaţi, vineri, iarjandarmii şi pompierii militari au mers în aceste zone pentru a le duce oamenilor alimente. Un elicopter a fost solicitat pentru a prelua 11 persoane cu probleme medicale grave.

În satul Văcăreasca, trei persoane care au decedat nu pot fi îngropate din cauza troienelor. Una dintre acestea este preotul din localitate, decedat luni, care nu poate fi îngropat, întrucât reprezentaţii Serviciului de Medicină Legală nu au putut ajunge în zonă pentru a face necropsia. Tot în satul Văcăreasca, o bătrână stă în casă cu cadavrul soţului ei, decedat, în urmă cu trei zile, când încerca să cureţe zăpada din curte. Din cauza drumurilor înzăpezite, femeia nu a putut ajunge în oraş pentru a cumpăra cele necesare înmormântării. Femeia este disperată şi plânge continuu, în timp ce trupul soţului său a fost aşezat pe un pat din casă.
Drumuri naţionale şi judeţene închise, localităţi fără curent electric
Circulaţia rutieră era închisă, vineri, pe 13 drumuri naţionale, fiind îngreunată pe alte 20, informează Compania Naţională de Autostrăzi şi Drmuri Naţionale din România (CNADNR). Potrivit lui Mihai Capră, secretar de stat în Ministerul Afacerilor Interne, 130 de drumuri judeţene sunt blocate, la nivelul întregii ţări, iar 53 de localităţi nu au curent electric.
Constanţa sub gheţuri
Constanţa arată ca şi când ar aştepta noaptea polară. Faleza este acoperită de gheaţă, aşa cum sunt şi ambarcaţiunile şi clădirile de la malul mării.
Dunărea albă
Din cauza gheţii sunt închise pentru navigaţie porturile Bechet, Calafat, Drobeta Turnu Severin, Moldova Veche, Orşova şi Ovidiu. dar şi căile navigabile Dunăre, Măcin, Braţul Borcea, Braţul Bala şi CPAMN. În Bulgaria, nu se trece, cel puţin pe Dunăre. Navigaţia cu bacul pe Dunăre, între România şi Bulgaria, este întreruptă prin punctele de trecere a frontierei Calafat-Vidin şi Bechet-Oreahovo din cauza blocurilor de gheaţă de pe fluviu.
Deszăpezirea la Stadionul Naţional
Cineva a vut totuşi o zi bună. Finanţatorul FC Steaua, Gigi Becali, le-a dat 1.000 de euro celor 15 angajaţi ai firmei care se ocupă cu deszăpezirea la Arena Naţională, în semn de apreciere pentru activitatea acestora la stadion. Becali le-a oferit anjagaţilor două hârtii de 500 de euro, spunând: "Vă mulţumim pentru ce aţi făcut aici. Împărţiţi banii între voi".
Deszăpezire cu deţinuţi la Mogoşoaia
198 de deţinuţi au deszăpezit baza sportivă de la Mogoşoaia, unde se vor antrena jucătorii Stelei. Printre ei, unul care purta un fular cu Rapid. "Nu contează că am venit să curăţ zăpada pentru Steaua, ci pentru a câştiga zile. Nu contează, pentru că este o echipă românească şi îi ajutăm şi pe ei. Am mai fost şi anul trecut la Dinamo la deszăpezire. Totuşi e normal să fiu dezamăgit că nu merg să curăţ zăpada la Rapid. Mi-aş fi dorit să fie şi ei în primăvara europeană", a declarat Kolop, închis pentru tâlhărie şi care mai are de ispăşit un an şi cinci luni de închisoare.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu