Cercetătorii spanioli susţin că au găsit cele mai vechi opere de artă din lume, într-o peşteră din Costa del Sol, scrie Daily Mail.
Este vorba despre şase picturi rupestre ce înfăţişează foci, realizate acum 42.000 de ani. Experţii susţin că acestea sunt singurele opere de artă create de oamenii de Neanderthal cunoscute până în prezent.
Profesorul Jose Luis Sanchidrian, de la Universitatea din Cordoba, spune că descoperirea reprezintă o veritabilă „bombă academic”, pentru că, până acum, cele mai vechi opere de artă erau atribuite lui Homo sapiens.
Cercetătorii spanioli au trimis la Miami reziduurile organice din apropierea picturilor, iar americanii au stabilit că acestea au o vechime între 43.500 şi 42.300 de ani, scrie Daily Mail.
Antonio Garrido, care se ocupă de conservarea peşterii unde au fost descoperite picturile, spune că acestea ar putea schimba complet modul în care este văzut omul de Neanderthal, al cărui comportament era asemuit până acum cu al unei maimuţe.
Lanţul de peşteri Nerja, descoperite întâmplător în 1959, adăposteşte cele mai lungi stalagmite din lume (32 metri). Ele au fost locuite de oamenii de Neanderthal, până în urmă cu aproximativ 30.000 de ani, când aceştia au dispărut. Oamenii de Neanderthal sunt recunoscuţi pentru că vânau şi mâncau foci, scrie Daily Mail.
Până acum, cele mai vechi opere de artă cunoscute erau picturile din peştera Chauvet (Franţa), de acum 32.000 de ani.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu