Câteva sute de familii de bucureşteni care locuiesc la bloc nu au căldură în prezent din cauza restanţelor acumulate la plata facturilor, reiese din informaţiile furnizate de RADET, la solicitareagândul . La acestea se adaugă alte sute de familii care au căldură, dar nu au apă caldă, potrivit informaţiilor reprezenţilor Federaţiei Asociaţiilor de Proprietari din România.
Radu Opaina, preşedintele Federaţiei Asociaţiilor de Proprietari din România (FAPR), spune însă că numărul total al blocurilor din Capitală care nu ar beneficia în prezent de căldură şi apă caldă s-ar ridica la câteva sute. "Aproximativ 500 de blocuri de locuinţe din Bucureşti, adică circa 50.000 defamilii, nu au căldură şi apă caldă în prezent", a afirmat pentru gândul Radu Opaina.
Motivele pentru această situaţie sunt legate de existenţa restanţelor la plata întreţinerii şi de fraudele făcute de unii administratori de bloc. "Nu este posibil să ai căldură lună de lună şi dintr-o dată să te trezeşti că de fapt facturile asociaţiei de proprietari nu mai fuseseseră plătite de doi ani. Este clar că în asemenea cazuri este vorba despre complicitatea unor funcţionari", crede Opaina.
În Bucureşti, fără căldură, din cauza neplăţii facturilor
"Numărul total al clienţilor casnici - prin clienţi înţelegându-se contracte propriu-zise, la nivel de asociaţii de proprietari - racordaţi la sistemul centralizat de încălzire în Bucureşti este de 11.540, iar numărul de apartamente care beneficiază de serviciul de termoficare este de 568.000. Ca urmare a restanţelor acumulate la plata facturilor pentru serviciile furnizate, patru asociaţii de proprietari nu beneficiază de încălzire", a declarat Mihai Bogdan Becheanu, director general RADET, într-un răspuns trimis gândul.
Reprezentanţii RADET spun că întreruperea furnizării de energie termică se face numai după înştiinţarea în scris a asociaţiei de proprietari. "Potrivit art. 6, pct. 9 din Contractul de furnizare a energiei termice, RADET Bucureşti are dreptul să întrerupă furnizarea de energie termică în caz de neplată a contravalorii energiei termice furnizate. Facem precizarea că această măsură se aplică după anunţarea în scris a asociaţiei de proprietari, prin preaviz", se menţionează în răspunsul primit de la RADET.
Odată cu înştiinţarea privind sistarea serviciilor pentru neplata datoriilor, reprezentanţilor asociaţiilor de proprietari li se aduce în atenţie faptul că li se oferă posibilitatea încheierii unui angajament pentru eşalonarea/reeşalonarea datoriilor, conform unui grafic de plată stabilit între părţi. "Situaţii de această natură pot fi evitate, dacă asociaţiile de proprietari apelează la această soluţie şi dau dovadă de bună credinţă respectându-şi angajamentele luate", mai arată sursa citată.
Gerul lasă în frig 260 de familii din Constanţa
Din cauza gerului, probleme cu căldura s-au înregistrat în mai multe oraşe în ultimele zile, printre care Galaţi, Constanţa şi Piatra Neamţ, după cum au anunţat oficiali din cadrul Ministerului Administraţiei şi Internelor (MAI).
Aproximativ 260 de familii din Constanţa nu aveau vineri căldură din cauza unei avarii înregistrate la un punct termic din Constanţa, a anunţat Liviu Grădinaru, director în cadrul MAI. Anunţul a fost făcut în cadrul şedinţei Comitetului ministerial constituit la nivelul MAI pentru gestionarea situaţiilor de urgenţă, condusă de ministrul Administraţiei şi Internelor. Grădinaru a spus şi că la Galaţi CET-ul funcţiona la parametri reduşi, pentru că alimentarea sa a fost schimbată pe păcură, iar temperatura furnizată era cu 8 grade Celsius sub parametrii preconizaţi.
Evoluţia numărului de debranşări din sistemul cetralizat de încălzire
Statisticile Autorităţii Naţionale de Reglementare pentru Serviciile Comunitare de Utilităţi Publice (ANRSC) arată că numărul localităţilor care au beneficiat de sisteme centralizate de producere şi distribuţie a energiei termice a fost într-o continuă scădere.
Astfel, de la 308 localităţi beneficiare în 1996/1997 s-a ajuns la 121 în 2008/2009. În prezent mai funcţionează doar o sută de sisteme centralizate de producere a energiei termice, spus Opaina.
În patru ani, în perioada 2007-2010, din numărul total de apartamente de 1,5 milioane au fost debranşate 173.529.
Cu sau fără repartitoare de căldură
Pe de altă parte, reprezentantul federaţiei asociaţiilor de proprietari îi sfătuieşte pe cei care şi-au montat repartitoare de căldură "să renunţe urgent" la acestea, menţionând că sunt multe cazuri în care cei cu repartitoare plătesc mai mult la căldură decât cei fără repartitoare.
"Pentru luna ianuarie, la un apartament de trei camere, fără repartitoare de căldură, factura pentru căldură este în jur de 300 de lei, iar pentru un apartament cu trei camere dotat cu repartitoare de căldură au fost pornite cel puţin noaptea, factura ajunge la 500 de lei", exemplifică Opaina. El spune că de vină este modul în care datele de la repartitoare sunt prelucrate şi introduse în factură. "Sunt asociaţii care au renunţat cu totul la repartitoare, federaţia noastră poate acorda asistenţă în acest domeniu", spune Opaina.
"Sunt poveşti de adormit copii", sună replica lui Mircea Matei, preşedintele Autorităţii Naţionale de Reglementare pentru Serviciile Comunitare de Utilităţi Publice (ANRSC). Mircea Matei susţine că "fără repartitoare nu ai cum să economiseşti, cei care spun altceva nu au nici o responsabilitate".
"Au fost sesizări, dar era vorba doar de erori umane"
Totuşi, preşedintele ANRSC a recunoscut că instituţia pe care o conduce a primit sesizări de la persoane care susţineau că au plătit mai mult la factura de căldură după ce şi-au instalat repartitoare de căldură. "Am primit şi noi sesizări de acest gen. A fost vorba de nişte erori umane. Din punct de vedere tehnic nu e posibil aşa ceva. Firmele au refăcut calculele, iar la următoarele facturi situaţia a fost reglată", a declarat pentru gândul Mircea Matei.
Potrivit lui Mircea Matei, legislaţia din România prevede obligativitatea introducerii de repartitoare de căldură, dar nu stabileşte şi sancţiuni pentru cei ce nu respectă această prevedere. "În România gradul de montare de repartitoare de căldură s-a oprit la 50%, în Bulgaria este de 95%, în Polonia de 100%, iar în Ungaria de 95%", a spus preşedintele ANRSC.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu