joi, 9 februarie 2012

Liberalii, deranjaţi de discursul lui Ponta: "Nu-mi trebuie nicio aprobare"


Şedinţa convocată ad-hoc de conducerea PNL pentru joi la ora 14.30 şi care i-a surprins chiar şi pe unii lideri ai partidului, are loc pe fondul nemulţumirilor provocate în rândurile formaţiunii liberale de acţiunile PSD în raport cu noul Cabinet Ungureanu, au declarat surse din partid.
Potrivit surselor citate, picătura care a umplut paharul a fost discursul rostit în plenul Camerelor reunite de către liderul PSD Victor Ponta, care nu a fost nici pe de parte la fel de vehement ca partenerii de uniune în ceea ce priveşte criticile la adresa premierului desemnat Mihai Răzvan Ungureanu, ba mai mult, a lăsat loc şi unei eventuale cooperări politice.
Imediat după ce Ponta şi-a încheiat discursul, ceva mai lung chiar şi decât al premierului venit să ceară votul de învestitură al Parlamentului, a apărut şi anunţul referitor la organizarea şedinţei PNL, care însă nu a fost însoţit şi de o temă sau ordine de zi.
Ponta a declarat că el îşi scrie singur discursurile şi că nu are nevoie de aprobarea USL pentru a veni să-şi susţină poziţia în Parlament.
Surse din partid susţin că liderii liberali sunt nemulţumiţi de atitudinea PSD, având în vedere că în USL s-a stabilit ca parlamentarii să nu participe nici măcar fizic la şedinţa de învestitură.
De altfel, încă de la anunţarea noului Cabinet, PSD şi PNL au avut atitudini diferite, cea a PNL fiind foarte vehementă, în timp ce PSD a fost ceva mai nuanţat, comentând mai mult procedurile parlamentare în numirea Guvernului. Inclusiv într-o emisiune televizată care avea ca temă Cabinetul Ungureanu, liderul PNL Crin Antonescu a fost foarte critic, în timp ce Ponta a ales să părăsească emisiunea, lucru remarcat şi de comentatorii politici.
Ponta a anunţat că USL va sprijini pe Ungureanu în 15 proiecte europene şi sociale
Preşedintele PSD, Victor Ponta, a anunţat, joi, la şedinţa Parlamentului de învestire a noului Guvern, că USL va susţine Cabinetul Ungureanu în 15 puncte, cu caracter european, social şi anticorupţie, potrivit Mediafax.
Ponta i-a promis lui Ungureanu că va avea sprjinul opoziţiei în ceea ce priveşte tratatul european de guvernanţă fiscală şi va beneficia de suportul PNL şi PSD la nivel european pentru aderarea la spaţiul Schengen şi ridicarea Mecanismului de Cooperare şi Verificare. Preşedintele PSD a promis, de asemenea, suportul opoziţiei pentru "accentuarea independenţei reale" a DNA şi ANI.
Ponta i-a cerut lui Ungureanu să reia ultimul raport al Curţii de Conturi, să depolitizeze ANAF şi serviciile deconcentrate din teritoriu.
El a susţinut că USL va colabora cu Guvernul în Parlament la modificarea legii achiziţiilor publice.
Ponta a afirmat că USL va susţine eventualele măsuri guvernamentale de revenire a salariilor din sectorul bugetar la nivelul din 2010.
"Vă rog, domnule premier desemant, să răspundeţi foarte rapid la întrebarea dacă această majorare va încălca sau nu legea responsabilităţii fiscale, care spune că anvelopa salarială nu poate fi modificată înainte de alegeri, vă rog să ne spuneţi dacă intenţionaţi să modificaţi această lege", a continuat el.
Ponta i-a promis lui Ungureanu că va avea sprijinul lui în "combaterea contractelor băieţilor deştepţi din energie". "Sper că veţi avea curajul, pe baza informaţiilor pe care le-aţi avut, să luptaţi împotriva acestor contracte", a adăugat el.
Preşedintele PSD a mai spus că opoziţia va susţine Guvernul dacă acesta va lua măsuri de reducere a TVA pentru produsele agricole de bază. "Veţi avea tot sprijinul din partea noastră la taxarea marilor averi, cred că le putem taxa cu mai mult de 1% în aceste vremuri de criză", a afirmat Ponta, referindu-se la iniţiativa UNPR, cuprinsă în programul de guvernare propus de Ungureanu.
De asemenea, acesta a susţinut că opoziţia va susţine Guvernul şi la o eventuală măsură de reducere a CAS, avertizând că această metodă nu trebuie privită ca o soluţie pentru creşterea veniturilor populaţiei, ci pentru scăderea costului muncii.
Ponta a mai afirmat că USL va susţine măsuri guvernamentale în ceea ce priveşte deblocarea posturilor publice şi majorarea salariului minim pe economie. "Sper că veţi avea curajul, domnule prim-ministru desemnat, să scoateţi de la conducerea companiilor de stat oamenii celor aflaţi la putere", a mai spus preşedintele PSD.
De asemenea, el i-a solicitat premierului desemnat adoptarea unei legi electorale prin consultarea tuturor partidelor parlamentare şi desemnarea colegiilor electorale de către o comisie parlamentară şi nu prin Hotărâre de Guvern.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu