duminică, 12 februarie 2012

Rupert Murdoch: The Sun nu se închide


Magnatul Rupert Murdoch, care deţine compania News International, a dat asigurări că tabloidul The Sun va continua să apară, chiar dacă cinci dintre angajaţii publicaţiei au fost arestaţi pentru fapte de corupţie, potrivit guardian.co.uk.
Cinci angajaţi ai tabloidului The Sun, un poliţist, un militar şi o angajată a Ministerului Apărării au fost arestaţi sâmbătă în Marea Britanie, în cadrul unei anchete privind mită dată poliţiei şi unor membri ai administraţiei, pe fondul scandalului interceptărilor telefonice ilegale.
News Corporation, trustul lui Rupert Murdoch din care face parte şi The Sun, a confirmat că cinci dintre cele opt persoane sunt "angajaţi ai ziarului". Aceştia sunt redactorul şef adjunct Geoff Webster, şeful reporterilor, John Kay, editorul foto John Edwards, şeful corespondenţilor străini, Nick Parker, şi editorul adjunct al ştirilor, John Sturgis.
În acest context, o vizită a lui Rupert Murdoch la Londra este iminentă, publicaţia The Guardian precizând că magnatul va sosi în Marea Britanie pentru a analiza cele mai recente acuzaţii aduse imperiului său media.
Într-un e-mail transmis angajaţilor The Sun, Tom Mockridge, directorul executiv al News International, care editează The Sun, a spus: "The Sun are o istorie extraordinară în privinţa livrării unor ştiri în exclusivitate". Totodată, Tom Mockridge a spus: "Am primit asigurările personale ale lui Rupert Murdoch, astăzi (duminică, n.r.), în privinţa angajamentului său total faţă de a continua să deţină şi să publice The Sun".
Pe de altă parte, într-o declaraţie de presă, News Corp. a transmis că comitetul său de management şi respectare a standardelor (MSC), înfiinţat special pentru a investiga acuzaţiile privind ilegalităţi care ar avea loc la ziarele din portofoliul News International, ce include şi titlurile Times şi Sunday Times, a oferit informaţii care au dus la arestările de la The Sun.
"News Corporation rămâne hotărâtă să facă în aşa fel încât practicile inacceptabile ale unor indivizi pentru a obţine informaţii, care s-au putut petrece în trecut, să nu se mai repete", a subliniat trustul într-un comunicat.
La sfârşitul lui ianuarie, poliţia a arestat deja patru jurnalişti sau foşti jurnalişti de la The Sun şi un poliţist, în cadrul acestei anchete.
Investigaţiile privind suspiciuni de corupţie, numite "Operation Elveden", sunt efectuate în paralel cu ancheta privind interceptările telefonice ("Operation Weeting") care a determinat, anul trecut, închiderea tabloidului News of the World, parte a aceluiaşi trust.
News Corporation şi News International sunt în mijlocul unui scandal privind interceptări telefonice ilegale, care a început în Marea Britanie, dar se pare că are ramificaţii şi în Statele Unite ale Americii.
Potrivit poliţiei britanice, publicaţia News of the World, deţinută de grupul media, ar fi interceptat convorbirile a circa 4.000 de oameni, între care familiile unor adolescenţi asasinaţi. Aceste dezvăluiri au ridicat întreaga clasă politică din Marea Britanie împotriva lui Rupert Murdoch.
Închiderea publicaţiei News of the World (NOTW), cu o istorie de 168 de ani, în care a reuşit să ajungă printre cele mai populare titluri din Marea Britanie, nu a pus capăt scandalului interceptărilor telefonice ilegale.
Cazul interceptărilor, care datează de la începutul anilor 2000, a fost deja marcat de arestarea mai multor jurnalişti, reţinerea unui corespondent la Casa Regală şi a unui detectiv privat, şi de mai multe demisii, între care cea a lui Andy Coulson, directorul de comunicare al lui David Cameron, care a fost editor la NOTW. În ultimele luni, poliţia britanică a operat mai multe arestări, printre acestea numărându-se Coulson, dar şi Rebekah Brooks, fosta directoare a News International - divizia britanică a News Corp. - şi fost redactor-şef al NOTW, însă cei mai mulţi au fost eliberaţi pe cauţiune.
Se ştie că telefoanele a sute, chiar mii de personalităţi - membri ai familiei regale, politicieni, vedete de cinema şi sportive - au fost ascultate de jurnalişti.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu