duminică, 12 februarie 2012

COD PORTOCALIU. Ministrul de INTERNE: "Să nu văd preşedinţi de consilii judeţene la TV"


Ministrul de Interne, Gabriel Berca, le-a spus prefecţilor că "deţin comanda" şi că trebuie să fie fermi în acţiune, în timp preşedinţilor de Consilii Judeţene le-a recomandat să nu mai apară la tv. "Nu discutăm despre apocalipsă, ci intrăm într-o perioadă de cod portocaliu", a subliniat ministrul de Interne.
Directorul Administraţiei Naţionale de Meteorologie, Ion Sandu, a declarat că până pe 20 februarie nu se poate vorbi despre pericolul inundaţiilor, temperaturile rămânând scăzute.
Din teritoriu, preşedinţii CJ Buzău şi Vrancea au făcut un apel către preşedintele Băsescu pentru instituirea stării de urgenţă în cele două judeţe, întrucât mii de oameni sunt izolaţi, neavând curent, apă şi alimente.
La orele dimineţii erau blocate 81 de drumuri judeţene, trei drumuri naţionale erau închise şi 36 de localităţi erau izolate, dintre care 30 în judeţul Vrancea, după cum au anunţat oficialii MAI. Numărul victimelor hipotermiei a ajuns la 68 în această dimineaţă, după ce sâmbătă şi în noaptea de sâmbătă spre duminică alte trei persoane şi-au pierdut viaţa din cauza frigului, au anunţat Internele. Două cazuri s-au înregistrat în judeţul Argeş şi unul în Teleorman..
gândul vă prezintă desfăşurarea evenimentelor:
UPDATE 15.10 Prefectul judeţului Buzău nu este de acord cu instituirea stării de urgenţă. “În momentul de faţă nu sunt motive pentru instituirea stării de urgenţă. Mai avem izolate trei localităţi, din cauza modului în care a acţionat Consiliului Judeţean. Sunt izolate 2.000 de persoane. Dintre cele trei localităţi, două nu au curent electric. Până în cursul serii, sper ca şi persoanele izolate să aibă acces la drumuri, dacă CJ se mobilizează”, a declarat  prefectul Paul Beganu.

UPDATE 14:45 Şeful Consiliului Judeţean Buzău, Victor Mocanu, a făcut, duminică, un apel către preşedintele Traian Băsescu, către premierul Mihai Răzvan Ungureanu şi către ministrul de Interne pentru instituirea stării de urgenţă în judeţ, întrucât mii de oameni sunt izolaţi, neavând curent, apă şi alimente.
Preşedintele CJ Buzău a adăugat că în acest moment nu mai este vorba despre "un eveniment excepţional", ci despre un "adevărat dezastru", consecinţele pentru populaţie, dar şi pentru infrastructura economică şi socială fiind pe termen lung.

UPDATE 14:15 Directorul Administraţiei Naţionale de Meteorologie, Ion Sandu: Până pe 20 februarie nu se poate vorbi de inundaţii.

UPDATE 14:00 "Nu discutăm despre apocalipsă, ci intrăm într-o perioadă de cod portocaliu', a spus Berca în videoconferinţa cu prefecţii din Bucureşti şi din cele 31 de judeţe care vor fi afectate de ninsorile abundente din zilele următoare.
Gabriel Berca le-a cerut prefecţilor să fie implicaţi 24 de ore din 24, să aibă telefoanele deschise permanent. "Nu plec din minister, nici voi din prefecturi", a avertizat ministrul, potrivit Mediafax.
Acesta a adresat un mesaj preşedinţilor de consilii judeţene să nu-şi facă campanie la televizor.
"Să nu văd preşedinţi de consilii judeţene la TV. Nu este timp de aşa ceva. Nu vă faceţi campanie, nu avem timp de aşa ceva", a mai fost mesajul ministrului în videoconferinţă.
Ministrul a cerut responsabilitate în raportările de cifre, pentru a nu se ajunge la situaţia în care să se comunice că sute de mii de oameni sunt izolaţi. "Mai mare atenţie cu cifrele, ne trezim că sunt sute de mii de oameni izolaţi, ceea ce nu e cazul. Aveţi mai mare responsabilitate când faceţi raportările", a susţinut Gabriel Berca.

UPDATE 13:27 Conferinţă de presă la Ministerul Transporturilor. Cele mai importante declaraţii:
- peste 3.000 de oameni sunt în teren, la nivel naţional, la activitatea de deszăpezire.
- sunt 428 de punct în care sunt plasate echipe mixte ale ARR, RAR şi ale Poliţiei Române.
- în teren sunt 2.315 utilaje. Numărul lor va fi suplimentat.
- stocurile sunt într-o situaţie bună. Momentan rezerva de motorină a MTI este de circa 800 de tone.

UPDATE 12:25 Ministerul Sănătăţii a propus producătorilor români de medicamente să facă donaţii de astfel de produse în judeţele afectate de ninsori, anunţă Mediafax.

UPDATE 12:05 Circulaţia TIR-urilor prin Vama Porţilor de Fier I a fost oprită, pe sensul de ieşire din ţară după ce în Serbia s-a declarat Cod Roşu de ninsoare şi viscol.

UPDATE 11:52 Compania Naţională de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale (CNADNR) a anunţat că traficul rutier este închis pe A2, Drajna-Feteşti, şi pe DN 1D Albeşti - Urziceni, DN 23 B Ciorăşti, DN 5A Izvoarele, DN 61 Ghimpaţi - Găeşti şi pe DN 65 A Putineiu -Turnu Măgurele. Cinci trenuri sunt anulate. Următoarele linii de cale ferată sunt închise: Făurei - Buzău fir 1 şi fir 2, Giurgiu Nord - Videle, Ploieşti Sud - Urziceni, Roşiori Est - Turnu Măgurele, Slobozia Veche - Urziceni şi Titan - Olteniţa.

UPDATE 11:45 Premierul Mihai Răzvan Ungureanu a solicitat autorităţilor să desfăşoare o amplă campanie de informare a populaţiei privind semnificaţia codurilor meteo.

Ministerul Administraţiei şi Internelor (MAI) a organizat o conferinţă de presă la ora 11:00, ocazie cu care a prezentat situaţia la nivel naţional în ceea ce priveşte efectele fenomenelor meteo extreme din ultima perioadă.
Secretarul de stat pentru Relaţia cu Instituţiile Prefectului, Mihai Capră, a prezentat situaţia la nivel naţional:
- în prezent sunt 81 de drumuri judeţene blocate, trei drumuri naţionale închise şi 36 de localităţi izolate, dintre care 30 în judeţul Vrancea.
- în prezent sunt 36 de localităţi izolate, respectiv patru în Buzău, două în Galaţi şi 30 în Vrancea.
- peste 4.000 de lucrători sunt pe teren în diverse puncte la nivel naţional.
- în ceea ce priveşte situaţia medicală, precizăm că au fost transportate la centre medicale sau de asistenţă socială ieri şi azi noapte 201 persoane.
- s-au înregistrat trei cazuri de deces în urma hipotermiei, două în Argeş şi unul în Teleorman.
- bilanţul total al deceselor datorate hipotermiei a urcat la 68.
- în Vrancea s-ar putea instaura starea de alertă.
- implementarea stării de alertă, aşa cum este ea prevăzută de lege, nu poate aduce modificări majore în ceea ce priveşte felul în care se desfăşoară aceste operaţiuni.
- starea de urgenţă presupune ca autorităţile publice locale îşi declară neputinţa de a-şi rezolva problema şi transferă responsabilitatea ministerului de Administraţiei.
- azi noapte s-a lucrat în continuu.
În paralel, primarul general al Capitalei, Sorin Oprescu, a susţinut o conferinţă de presă. Cele mai importante declaraţii:
- se va continua cu împrăştierea de materiale antiderapante.
- se lucrează cu timiditate la trotuare, dar important este că se lucrează.
- să începem să luăm câteva linii de tramvai, să putem elibera staţiile.
- Oprescu le-a cerut reprezentanţilor companiilor de salubrizare şi deszăpezire să mai rămână un sfert de oră după plecarea jurnaliştilor.
- trebuie corelată acţiunea de împrăştiere a materialelor antiderapante cu plugurile.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu